Friday, March 25, 2011

♥ Semangat Wan da Hilang ♥

Assalamualaikum??
Korang apa khbr?? 
wan harap korang smua shat2x.. :)
wan shat alhamdulillah.. :) 
esok akak wan da nk balik g SANDAKAN (SIM-SIM)
sunyi lagi..huhu ~ mesti wan akn rindu anak dia..huhu ~
ank dia yang bernama Safwa (nama panggilan) nma full tk thu..huhuu
berumur 2bulan atau 3bulan,,da lupa..huhuhu..
..
..
..
..
wan sebenarnya tk de cerita..
saje nak buat entry baru.. sblum ni..wan mmang smngat tulis blog..huhu
tapi skrg smngt 2 da hilang..huhu ~
smakin lama..smngat2x wan da hilang..terbang jauh enta ke mna..huhu!
..
..
..
Ya Allah,, Bantu la hamba mu yang hina ini.. huhuh :'( permudakan la 
hamba mu untuk memahami ilmu yang di pelajari..huhu ~ amin..
..
..
..
wan da hilang 70%  semangat untk study..hhuhuhu ~
wan sedih sangat2x..knpa wan mcm ni..huhu ~ korang.. help me..
wan akan stop BERFACEBOOK dan BERSMS.. huhu ~
mungkin ini cara terbaik untuk berjaya..huhhu ~
tapi sim maxis susah.. bila kita tk guna or topupkn dlm masa tertentu..
dia terus off kan sim kad 2..huhuuhu.. =(
..
..
..
..
ilmu lebih penting dari segala2xnya.. =)
nak off!! nak off!! off kan sekarang!!huhu
tak sanggup!!huhuhu ~
....
....
....
ok la..wan nk fikir masak2x dlu k..nnti wan buat entry baru dan bagi
tahu korang if wan off kn or x..huhu..
.....♥

♥ THANKS DA BACA ♥
♥ CLICK LIKE AND SHARE ♥

AGAMA ISLAM DI HINA DI MALAYSIA!!!!! TAK PERCAYA BACA SENDIRI =(

Sumber rujukan :

Dunia akhir zaman semakin menakutkan bila
berkait dgn soal akidah. Nak jadi apa dah ni??
Patut laa ada yang kata tak nak ada anak.
Bukan takut nak beranak, tapi takut
ada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!

Lina Joy @ Azlina Jailani menang di mahkamah melawan kes pertukaran agama iaitu murtad. Tapi mereka tak akan menang kerana melawan Allah, mereka hanya menang sementara di dunia… Sapa yg lebih berkuasa? Sama-samalah kita berdoa agar kita, generasi kita dan semua Islam yg ada sekarang sentiasa dalam Agama Allah dan dilindungi Allah dari terpesong aqidah… amin.

Persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !! Injil telah dicetak & di edar. IFCbuat roadshow besar-besaran sokong kebebasan beragama. Bersedialah wahai saudara saudari ku yang amat disayangi. Berdoalah semoga umat ISLAM selamat.

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan
membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang
terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan
signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt
kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani juga
minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar
kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni
dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan
IFC ini adalah musuh Islam di M`sia.

Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...
Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubung
dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia
Antaranya:

1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan
mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun
- Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh
dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat
anak-anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,
tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'....Kalau dia kata nak
jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah
digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum
identiti agama - maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa
minta di'tiada' kan .

3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia
tidak perlu masuk Islam.

4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam,
mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,
begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah
ibadat orang bukan Islam.

6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat
hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -
mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan... Walaupun la ni
bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama
kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah
nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?...Kalau tak dak mahkamah
syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah,
sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar.

8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya
dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.

9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak
penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang
ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga
ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible
dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di
Malaysia ? ...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah Millenium
Muslim.

Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana
sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PM
dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya
dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?...Depa kata kat
Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded
langsung!'...Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim',
katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih,
maka inilah hadiahnya!'...
Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia . Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar,
macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!

Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: Sepertimana yang Tartar
berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada raja
mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak
yang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil
daripada syariat yang berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.

Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa
nafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak
cucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan Sunnah
Rasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangi
sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum
selain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsir
al-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)


SAPA YANG BACA ARTIKAL NIE 'DIWAJIBKAN' POST KEPADA SAUDARA MUSLIM
LAINNYA... KERANA INI SEBAHAGIAN DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPAT
TAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN ISLAM...
kalau korang da baca.. like and share =)

Wednesday, March 23, 2011

♥ Betul ! tak caye sudah . . ♥

Assalamualaikum??
Korang apa khbr?? sorry la..wan da lma tk buat entry baru..
fahm2x je la.. wan da ada kelas TAMBAHAN pada sebelh petang..huhu
mcm ni je la sampai bulan 7.. ni pun utk kepntingn wan juga..mklum la..SPM tahun ni..huhu..
lagi yang menyedihkn..hehek.. ni last year wan brda kat sklh ni..
lepas ni tk da..huhu ~
mmm2x.. tension plak ttiba.. =(
wan buka chat kat FACEBOOK tadi.. kena virus la plak.. =(
enta la..mcm mna ttiba virus 2 bleh kena kt wan.. =(
lepas ni..tak nk on chat la.. 
...
OMG ! hari ni result SPM 2010 kluar.. takut plak wan =(
kat sklh 'SMK BUKIT GARAM' pljr dia ada dpt '12A' fuyoo!
cuba la klau wan yang dpt kputusan mcm 2..amin ~ ~ ~
...
korang nak dngr lagi 1story.. 
kawan (couple) wan ada bgi thu.. kat sklh dia..
ada budak 2 dpt '10A' juga..ayah budak 2 da janji..if dia dpt '10A'
ayah dia bagi RM20,000..mklum la ank org kaya.. =)
keputsn SPM kat sklh wan kuar lambat..enta knpa..huhuhu
......
tapi kebanyknnya.. rmai yg GAGAL ADD MATH....huhu ~ wan takut plak..
wan mmang tk thu mcm mna nk pandai Add Math..huhu ~ kat dlm kelas ok je..
bila da time EXAM.. otak blank 100%.. smpai trkluar rumus2x baru..
yang enta pape..huhu..
......
baru2x exam ni wan lulus MATH..but.. Add Math Gagal..huhu..
huhu ~ ENGLISH wan pun da menurun..huhuhu ~ tk thu la nape..
wan rasa..wan mcm ada penyakit lupa!! huuhu ~ knpa bleh mcm ni..huhu
wan takut + sedih..huhuhu..sape tahu mcm mna nk hilangkn penyakit ni..
.....
.......
wan kena banyakkan baca AL-QURAN.. tapi tak sempat nk baca..huhu
wan balik sklh pkul 3:45pm (mm..cuba la pkul 5:00pm hbis tk pe)..
sbb..keta sewa wan ambil pkul 5:35pm..huhu ~ sedih.. penat.. kecewa..
knpa tk kelas tambahan 2 hbis pkul 5:00pm!!!!!!!!!!! =(
................
...
wan tk buat pape pun bila da hbis kelas tambahan..
balik umah je (6:00pm).. wan penat gila time ni..
terus je makan...baju tk tukar lagi n blum mandi..huhu
lepas 2..wan rehat2x skjap sambil tngk TV 
(kejora dan bintang: cite ni panazz sangat!! but.. wan minat..)lepas makan
wan kadang2x trus trtido..huhuh ~
2 yang wan tension sangat2x..huhu =( help wan........!!!!
....
..
THANKS ALLAH ! :)
battery netbook wan da ok.... :)
........
...
..
Terima kasih kerana sudi baca entry wan ni..hehe.. :)
kalau sudi.. klik LIKE tanda bukti korang da baca.. :)

Saturday, March 19, 2011

Comelnya ! =)

Assalamualaikum . . . =)
wan tak tahu nak cerita apa sebenarnya...haha..
wan share pic kucing2x yang comey2x.. bnyk lagi.. tapi ni je yang wan upload.. =)
...

So sweet...!! hehe.. =)

Tengok muka kucing 2.. mcm marah..hihi..
tapi .. tetap comel kn.. =)

ni plak mnakutkn.. mcm hantu plak kan..hihi..

wow!! comelnya!! klau wan ada time ni.. trus wan peluk 2 kucing..
haha.. =)

Owkey la.. Thanks sudi g blog wan.. =)
like la apa lagi.. =) bukti korang ada g blog wan..hihi =)

Wednesday, March 16, 2011

You Make Bunny cry.... =(


....
kenapa semenjak akhir2x ni..ramai rakan2x facebook wan bersedih and single semula..huhu.. wan turut bersedih ngan korang.. korang bersabar la k.. wan tk dapat bantu apa2x..wan just doakan kamu akan jumpa pasangan hidup korang y betul2x.. mungkin bukan jodoh korang.. sorry la if ada y terasa ngan entry wan kali ni.. wan.. turut bersedih..huhu ~ tk maen2x..serious ni.. =( semua sedih...
.....
.......................
wan nak cerita tentang negara jepun.. kesian wan tengok rakyat2x nya..huhu.... bukannya apa.. ramai yang meninggal dan hilang tempat tinggal, kelaparan di sebabkn tsunami..pastu ada gie radiasi... semua busy dengan berita2x kat jepun.. tk pe if nak derma..huhu..
wan nk derma.. tapi... tk thu mcm mna nak derma..huhu wan ada baca blog kawan2x.. tsunami yang berlaku kat jepun.. ada tercatat dalam AL-QURAN.. begitu besar tanda2x Allah...SubhaanAllah.. SubhaanAllah.... =( kita berdoa dan doakn je la mereka smua ok... dan di lindungi..
......
wan mmang sensetif... tk ley tngok keadaan2x sedih.. konfom wan nangis wlaupun tk sedih sangat..
(bnyk sngt air mata)....huhu..
.......
OMG !! berita buang bayi kat tv1..huhu~ kesian.. knpa org sanggup buang bayi 2...... jahat sangat tk de otak org y buat 2..huhu.......... da la cukup sifat..perempuan lagi bayi 2.. di buang kat tmpt pmbuangan sampah plak..huhu..~ kejam!!!
.....................
,,,,,,,,

Bumi sudah Tua..dekat2x kan la diri dengan maha pencipta..
if sudi like la setelah habis baca =)

Oooo Tidak!!!!!


ooooooommmmmgggggg...!! sungguh tak caye.. ada katak kat bilik wan.. ni katak real ok.. bukan maen2x..huhu.... macam mana ni! wan takut sangat2x ngan katak..huhu~ kenapa la perkara mcm ni bleh terjadi.. dari mana katak ni masuk???????????????? wan mmang tk ley nk tdur (berjaga-jaga).. huhu ~ takut katak ni datang dekat..huhu ~ malam ni wan tido kat ruang tamu..huhu ~ 2 pun.. masih ada rasa takut..help wan..cepat la pagi!!! wan nak suruh all kucing wan tangkap katak ni! huhu ~ mlm2x mcm ni..kucing wan da tidur.. malas nak ganggu kucing2x wan y tomey2x 2 sedang tidur..huhu =( kuat kan semangat wan!! ='( eeee........ huhuhuhuhu ! wan benci katak!!
..
....maafkan wan katak....
di sebabkan kau msuk tk d jemput kat bilik wan.. kau akan mati di tangan kucing2x wan yang tomey 2..huhu..
......
wan bagi masa sampai esok pagi..if u tak nak kuar jga dari bilik wan..
bermksd u pilih mati..huhu.. =(
.................

wan benci katak 4ever!!
thanks da baca.. kalau bleh like la.. =)

Cinta boleh bertahan ke di Facebook,,,?????

Assalamualaikum?? hehe..
tk jawab dosa..hehe.. gurau je.. entry wan kali ni nk cite tentang cinta?? (mcm la wan pernah rasa cinta) mmang wan pernah rasa pun..huhu.. skrg ni pun in love..hahaha..

Biar betul wan in love????
-->ya, wan in love.... so.. faham2x la ngan siapa.. korang jgn jelez plak...anyway.. kita teruskn perbincangan kita tentang cinta..hehe..
....

......
semasa bercinta.semua ok je.. semua indah.. macam tak ingat dunia da.. klau bleh.. sampai kat langit berterbangan bersma2x...haha..
..................
cinta mcm ni la yang akan buat kita sakit hati bila putus..sobsob la!!
hehe.. tapi klau korang bercinta wan nk ingatkn la.. jgn ego sangat.. ingat siapa pencipta kita.. ingat siapa y mlahirkn kita.. jgn SS (syok sendri) sangat..nnti merana jiwa..haha..
..........

...
Korang percaya tidak yang laman sosial ni banyk menyebabkan org putus bercinta???
terutamanya laman FACEBOOK..huhu..
so.. if korang nk bercinta..pastikan jangn terlampau menggunakan laman sosial ni...nnti kang.. cpt plak putus..haha..sobsob!!
boleh korang gunakn if korang rasa bosan..  =) or berhubung dengan parents or friend korang yang duk jauh.. jangan percaya dengan org yang berhubung dengan korang kat facebook.. klau bleh.. pastikan couple korang tahu kata kunci account korang..senang dia buka.. biar tiada perasaan curiga or everytng la..hehe..

contohnya mcm org ni..ish3x.. mcm ni la..skjap single.. skjap engaged.. bingung kita dibuatnya..huhu.. sudah namanya laman sosial.. ish3x.. bahaya..! lagi satu.. korang jangn la letakkan maklumat sebenar korang.. nnti org ambil maklumat korang 2.. huhu ~ mna la thu kan.. sediakan payung sebelum hujan.. =)
.................
huhay ! banyak nya contest.. wan nk join.. tapi tk thu if bleh menang..maklum la.. wan budak remaja yang tk pro mcm abg2x , kak2x blogger y lain..huhu ~ anyway.. wan nk join gak.. mna thu ada nasib..huhuhuhu..
yang hari 2 wan ada join.. tapi lupa letak banner dia (patut la kalah) huhu.. sorry..hehe.. =)

Thanks sudi baca...korang mmang baik..hehe... =)
kalau bleh comment la..or.. like je post ni..baru ada bukti korang baca.. =)

Monday, March 14, 2011

Love You Dear !! =)

hye..??
kita berjumpa lagi dlm rancangan bang bang bom!!
hehehe.. gurau je la.. korang apa khabar sihat??
wan sihat...pulih/sembuh 100%.. amin.. =)
wan banyak nak story kat korang semua..
tapi klau wan story.. konfom.. 1weeks tk hbis gi kowt..huhu
so..wan nk story sikit2x je la..
..
banyak perkara yang berlaku kat wan..
diantaranya...........
...
wan telah dipertemukan dengan seorang yang amat mencintai wan..
wan tk thu la if ini jodoh wan..hahaha =)
tapi yang pasti wan pun syg dia.....
wan nk bagi hubungan kami ni rahsia2x..coz..
takut..slama ni..semua hbungn wan org tahu..so kali ni
yang baca blog wan je tahu..yang tk baca..tk thu..hehe..
beruntung la korang yang baca.. =)
...
..........


..
opss!! ttiba ada pic ni..hehe.. ni kwn wan.. =)
nak bagi tengok kakak wan (umie) ..

.....
aahh..! baru wan ingat..baru2x ni gempak dengan berita d JEPUN..
yang JEPUN kena TSUNAMI...huhu.. scarynye..
faham2x je la.. jepun pun dekat dengan SABAH..
hanya sebuah negara yang memisahkan JEPUN dan SABAH..
seram sejuk di buatnya setelah wan tahu yang 24negara juga akan 
terkena kesan dari TSUNAMI 2..huhu..
.....
.....
ok la about jepun..kita tukar topik....
hari ni wan jalan2x ngan kawan2x gi Bandar SANDAKAN..
wlaupun bandar sandakan tk best macam bandar kota kinabalu.. wan
enjoy!! sangat2x.. sebab apa..kami gie RDC (taman rekriasi)KbOX..
hahaha.. funnny and lucu sangat2x.. tak henti2x ketwa n bernyanyi....
baru 2..ada satu perkara yang membuatkn wan insaf sangat2x..
wan lupa bawak IC/mykad pergi bandar..
faham2x je la.. jln je..smpai tak teringat nak bwk mykad..huhuhu...
nasib la tiada polis yang cek mykad..if ada..
konfom wan kena tahan...huhu =(
anyway thanks to jum,ira n sana yang telah bawak wan bersama-sama.. =)
korang mmang MANTAP!!!!!! hehehe......
...............


..
ni time at RDC.. wan pun tk thu if nma 2 btul..hehe.. best!
klau korang nak pegi.. korang gi jln SEPILOK (tmpt org hutan) pastu.. ada la jln msuk gi tmpt ni..
tmpt ni ada jmbatan gantung..hehe... =) skrg wan kt atas tower...tinggi.. bawa tower ni..hutan 100%..
...

..
sempat lagi pozing mngmbil gambar..dlm hati..mmang takut if tngok bawa.. tinggi siot menara ni..!huhu..
..

......
...ni la jambatan gantung 2..hahaha.. lucu if ingat time ni.. best gila!


...
ni time wan kat kbox.. enta lagu apa wan nyanyi time ni..y penting..sakit tekak...hilang suara..huhuhu..
wan balik umah n smpai umah pkul 8:00PM
funny..happy..enjoy!!
...
ok la..sampai sini je wan nk cerita..nnti kita sambung lagi ek.. =)
thanks singgah dan baca..klau bleh follow le sekali..hihi.. =)
byebyebyebyebyebyebyebyebyebyebyebyebyebyeye..

I LOVE YOU DEAR!

Saturday, March 12, 2011

Cerita Kosong !

Assalamualaikum..................?
korang semua apa khbar?? da lma wan tak update blog ni..huhu~
bukannya wan tk nk update..
just.. wan sakit.. baru je ni sembuh dari penyakit..huhu
ni pun..msh ada sakit2x sikit..
wan malas nak cite panjang2x . . 
sbb. . tk thu la if ada org nk baca story kosong wan ni..huhu
facebook pun..wan da jarang on9..coz..
if on9 pun..nk buat pe.. tengok muka c XxxxX 2 lagi..
mm..lebih baik tk on9 langsung... =)
hujan ni pun tk pndai berhenti..
tak lama gi banjir la kinabtangan ni.. =)
mungkin rahmat..
coz.. ada 2mjlis perkhwinn y akan brlngsung diarea rumah wan..haha..
1mjlis khwin kwn wan.. huhu..smoga dia brbhgia sehingga ank cucu =)

Saturday, March 5, 2011

Ternyata bukan penyakit denggi.. amin.. =)

Syukur alhamdulillah...
ternyata penyakit yang wan hadapi sekarang ni bukan la penyakit denggi..
ni hanya la penyakit demam..
tapi demam teruk sikit..huhu...
ni first time wan demam d ikuti dengan sakit kepala , rasa nak muntah (tapi tk muntah) , sakit otot dan sendi.huhu wan pun tak thu demam apa yang wan alami ni..huk3
........................
.........
wan amat bersyukur sekali.. setelah doktor mengatakan..

'ANDA TIDAK MENGHADAPI DEMAM DINGGI , CUMA DEMAM BIASA'
aaaaaaaaaammmmmmmmmmiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnn...... =)
.
.
.
Wan hanya mampu berkata..thanks for Allah and all people yang doakan wan sembuh.. :)

wan ada sedikit info di sini ::
Golongan-Golongan yang Allah s.w.t laknat dan tidak di ampunkan dosanya......
#Orang Tua yang berzina..
#Raja atau pemimpin yang tidak jujur dan adil ketika memimpin..
#Fakir yang Sombong..

penyakit apa ni?? denggi ke?? =(

Assalamualaikum ? =(
hari ni wan masih sakit.. tiada apa-apa perubahan..
wan takut sangat-sangat....... huhu..
korang..doakan wan sembuh ek... huhuhu ~

Tanda2x atau Gejala

#Demam denggi klasikal 

Tanda-tanda demam denggi ini bergantung kepada usia pesakit tersebut. Bagi bayi atau kanak-kanak ciri utama ialah ruam yang disertai oleh demam panas. Manakala orang dewasa dan remaja pula demam kuat yang muncul dengan tiba-tiba yang berlangsung selama 2-7 hari, sakit kepala, sakit di belakang mata, sakit otot dan sendi yang diikuti oleh ruam yang timbul pada hari ketiga hingga keempat. Bintik-bintik merah di bawah kulit juga boleh didapati. Dan hasil daripada ujian makmal menunjukkan jumlah leukosit dan platlet dalam darah menurun.

yang wan warna kan tulisan 2.. smua 2 la yang wan alami sekarang.. =(
apa wan harus buat??
...
.................
huhu...

 "
Ya Allah.. Tolong la hamba mu ini.. =( Sembuhkan la penyakit yang hamba mu hadapi sekarang..huhu"

Friday, March 4, 2011

HUKUM MENAMPAR MUKA ADALAH HARAM !!



penampar jepun
Hukum memukul muka adalah haram walau dengan apa jua tujuan sekalipun, samada dalam hudud, takzir, denda anak, denda anak murid atau tujuan2 yang lain.

Nabi saw bersabda :

( إِذَا قَاتَلَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيَجْتَنِبْ الْوَجْهَ ). رواه البخاري (2560) ومسلم (2612) واللفظ له ، وفي رواية له بلفظ: ( إِذَا ضَرَبَ أَحَدُكُمْ ... )
" Apabila sesorang kamu hendak memukul saudaranya (dengan tujuan dibenarkan syara') hendaklah dia menjauhi dari memukul mukanya." - Hadis sahih Bukhari dan Muslim

Imam Nawawi berkata:

هَذَا تَصْرِيح بِالنَّهْيِ عَنْ ضَرْب الْوَجْه ; لِأَنَّهُ لَطِيف يَجْمَع الْمَحَاسِن , وَأَعْضَاؤُهُ نَفِيسَة لَطِيفَة , وَأَكْثَر الْإِدْرَاك بِهَا ; فَقَدْ يُبْطِلهَا ضَرْب الْوَجْه , وَقَدْ يُنْقِصُهَا , وَقَدْ يُشَوِّه الْوَجْه , وَالشَّيْن فِيهِ فَاحِش ; وَلِأَنَّهُ بَارِز ظَاهِر لَا يُمْكِن سَتْره , وَمَتَى ضَرَبَهُ لَا يَسْلَم مِنْ شَيْن غَالِبًا ". انتهى "شرح النووي على مسلم " (16/165) .

Ini adalah tegahan yang jelas terhadap memukul muka kerana;

1. muka ada anggota lembut serta menghimpunkan segala kebaikan.
2. Anggota yang ada padanya sangat bernilai.
3. Anggota yang ada padanya ada anggota panca indera seperti mata.
4. Pukulan boleh merosakkan anggota penting ini , mengurangkannya, menghodohkannya atau cacat.
5. Kerosakan akibat pukulan di muka tidak boleh disembunyikan kerana ia adalah anggota yang jelas.

Imam Ibnu Hajar asqalani berkata:

وَيَدْخُلُ فِي النَّهْيِ كُلّ مَنْ ضُرِبَ فِي حَدّ ، أَوْ تَعْزِير ، أَوْ تَأْدِيب ". انتهى من فتح الباري (5/183)

" Termasuklah dalam larangan adalah setiap pukulan ke muka ketika dalam hukuman hudud, takzir dan pukulan didikan."

Imam Sun'ani berkata (pengarang kitab subulus salam):

" وهذا النهي عام لكل ضرب ولطم من تأديب أو غيره ". انتهى "سبل السلام" (1/236).

" Pengharaman pukulan dan tamparan di muka ini merangkumi semua keadaaan samada untuk mendidik atau sebagainya."

KESIMPULAN

Oleh itu hendaklah kita menjauhi memukul muka samada kepada isteri, anak, pelajar, orang bawahan atau pun yang lain. Mungkin sebab anak-anak atau anak murid semakin nakal dan susah hendak menghafal kerana tindakan memukul muka mereka.


MOHTECH RESOURCES(NAMECARD SPECIALIST)

♥ Indahnya Iman ♥

Hello..hello baby?? hehe.. ♥
waduh ~ nk cite ape ye..
tadi rasa nak update..
skrg da lupa nak cite ape..hahaha..

.....
wan rasa da sihat sikit.. =) ♥
mungkin.. wan da solat... sbb slama ni..wan
jarang / tak pernah solat full 5 waktu.. =(
sungguh menyedihkan..
..
Tapi kali ni..wan akan cuba solat 5waktu full..... =) ♥
hhuhuhu ~ korang pun cuba la.. best.... ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
...

hidup tanpa keimanan ibarat sayur tak bergaram

Sick ~ Sick ~ Sick =(

Assalamualaikum ? =(
wAn kuraNg sihAt hAri iNi ~
Rasa Pening jE ~ apa yAng nAK jaDi nI..??
dA La sLurUh bAdan pAnaS. . mAta Lagi bEraIr... =(
kOrang TaHu pEnyaKit aPa 2..?
...................
........
Tadi PapEr Math And BioLogy.. Wan kEceWa SangaT2x Tak dApAt JawAb BetuL2x . .
cOz.. TimE waN jAwaB...SelUruh Sendi2x Wan Rasa SakiT je ~
maCam nAK bAring . .=(
..........

....................
Ya Allah.. Sembuhkan La peNyaKit yaNg HambA mU hAdapI seKAranG.. =(
......................
oK La..
SampaI siNi jE Wan TuliS . .
saKit kePala dAtanG lagi . . =(
.....
kOrang Kat Luar Sana dOakaN waN cEpaT seMbuh eK ~ =)
k..bYe..
saLam.. =)


peace no wars

Thursday, March 3, 2011

hye hye hye ??

Hye... berjumpa lagi kita...hehe..
Minggu ni wan tension sangat2x banyak sangat kerja rumah Lagi pun minggu exam..huhu..... tapi wan tak pernah lupakan c dia.. dia paling penting.. chewa! hehe..
...................

.....
Wan saje je nak letak pic gula-gula/Candy..... =)
nak bagi korang berliur..hihi ~ kan best kalau dapat makan semua ni.. confom.. esok buruk Gigi..haha.. adui! sakitnya perut wan.. Lapar.. wan belum makan lagi.. malas ~ biarla wan mati kelaparan.. bukan ada yang kesah pun..huhu ~ wan sedih sangat2x. . .wan ingatkan dia kawan wan.. tapi tak sangkah dia kata kat kwan wan yang satu lagi ni.. yang kamu couple!! excuse me!! jahatnya perngai org 2..ish3! wan benci sangat2x kat org macam 2!!
Gara2x dia..semua hancur! =(
malas la wan nk tulis lagi..bad mood ttiba.. huhu.. =(

Aku mencintainya bukan kerana nafsu.

Wednesday, March 2, 2011

~ 50Follower !! Hari Pertama Exam ~ =)

Gaga oOo Lala ~ hehe. . 
wan happy sangat2x.. yeah2x..blog wan sekarang da 50 FOLLOWER..thanks2x so much! yang sudah follow blog wan..wan akan follow blog u all balik.. =)
....................................................
Hari ni hari pertama Exam. .
Tadi Subjek
ENGLISH, BAHASA MELAYU, PENDIDIKAN ISLAM, SEJARAH.
susah gak tadi..nasib la malam tadi wan ada study.. kalau tak.. konfom tk ley jwb..huhu tak sia2x wan study smpai subuh ~ =) tadi time ambil paper . . sejuk sangat2x kat dalam kelas..macam nak beku ~ (~_~)  sejuk je.. ~ macam nak terkencing..haha ~ tahan je la.. =) baru 2.. kipas nmbr 1 pun . . da sejuk giler! mmang sjuk la macam kat GUNUNG KINABALU..haha ~ harap2x esok tak sejuk ~ n tak panas sangat..  ~
...................................
sekarang ni pun tngah study + dengar lagu (Born This Way) ~ esok subjek yang susah ~ tapi wan yakin..boleh..hahakz.. =) kita must yakin ! jangan cepat putus asa.. 
.............................
.....
..
yakin 10A !! ~ hahaX..
USAHA TANGGA KEJAYAAN

Tuesday, March 1, 2011

Wan Janji.. follow Korang ! =)

Kakak2x..Abg2x..Adk2x..
wan minta maaf sangat2x..
wan tak dapat follow back korang dlm masa ni..
Line brodband Celcom
Kat Tempat wan Teruk Sangat2x..huhu ~
Bila Wan Click Follow
Mesti macm pic kat bwh ni..huhu ~
.....................


huhu ~ sedihnye ~


Sorry Korang ~ wan janji...follow u all balik !~
d Jamin !~ =)

aKu LikE..Korang Like oR uNLike. . ? heHe . .

hye hye ~ wan nak post lagi ~
Tapi Tak tau nak cite ape..hantam saja la..hehe..
.........................
yang penting ada update
daripada d biarkan berhabuk..huhu..
.....

.....
......................................
ni buku mathematics wan.. =) buku ni best.. full latihan..
kalau korang tak caye.. korang beli..best !
.......
buku ape2x pun..klau ada
Logo 1Malaysia..
mesti baik punya..hehe..
.....

..
ni plak pen wan..
oOps ! bukan pen..
korang teka la apa..??haha..
wan syg sangat kat dia ni ~
kalau wan terlupa nk bwk kesoklh.. huhu ~ resah sngt2x.. =(
kan ambil nota time ckgu brckp..msti tulis laju2x.. baru la menang..hihi..
kalau tk.. bnyk ketinggalan..huhu
ni pun..baru je wan jumpa..
stlah sekian lama hilang..hahakz..
..

..
OMG ! wan lupa tutup Langsir.. terlalu kusyuk buat nota n revision . .
smpai wan tak sedar
rupa2xnya langsir 2 blum d tutup..
(12:05am)
baru wan sedar Langsir tebuka....huhu
kalau tingkap yang terbuka..
scary...scary..scary..


#ok...SSSSTTTTOOOOOPPPPP Merepek ! haha.. =)
thanks yang baca.. =) yang tak baca.. no thanks2x..hihi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Blogger

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers