Wednesday, September 26, 2012

Tarikh Hari Jadi Google

Entry ketiga untuk hari ni! muehehe! :) 

Mesti ramai pengguna google kat luar sana yang tak tahu bila tarikh birthday google kan?

Hari ni 27 SEPTEMBER merupakan birthday ke 14 website google!

Happy Birthday Google ! :D 

Berapa Ramai Manusia Yang Bernama Mohd Rizwan ?

Berapa Ramai Manusia Yang Bernama Mohd Rizwan ?
Hye semua? entry kedua untuk hari ini. ^^ sebenarnya tajuk entry ni sering menjadi persoalan dalam kepala otak wan. huhu. wan nak jugak tahu berapa ramai manusia yang bernama mohd rizwan ni. sebab setakat ni ramai yang berkata nama yang ada "WAN" ni semua handsome2, cute2, dan cantik2. hahaha :3 *perasan 24saat* 

Nanti korang da ade anak. jangan lupa cari nama yang ada "WAN" ni. hahaha! memang ramai kot yang bernama mohd rizwan kat dunia ni. sebabnya, bila wan search kat google "mohd rizwan" perggh! ramai bebenor! ade yang dari arab, kemboja, eropah, indon dan banyak lagi. huhu. 2 yang dari luar negara. yang dalam negara lagi la ramai kot. 

Time sekolah dulu pun ade gak nama budak 2 "mohd rizwan" cuma ejaan 2 agak berbeza sikit. pape pun blog yang korang masuk ni merupakan blog mohd rizwan yang sebenar. cewah! hahaha.. :p

Menuntut Ilmu Di Negeri Orang

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua? ^^

Sudah lama rasanya wan tak update blog tercinta ni. huarrgghh! tak de masa beb! bukan macam hari 2. setiap hari update. kali ni da jarang update. sedesss!

Menuntut Ilmu Di Negeri Orang
Pape pun sekarang wan da pun sambung study kat KLMU / Kuala Lumpur Metropolitan University College. setakat ni semuanya ok. cuma bus ke kolej 2 yang susah sikit. sebab bus 2 hanya gerak pada masa2 tertentu. huhu. masa2 tertentu 2 tak sama pulak dengan masa kelas kita kan. sabor jew la.

Tiada lagi masa wan nak duk online 24jam macam dulu 2. sekarang masa wan da penuh dengan belajar, belajar dan belajar kecuali jumaat, sabtu dan ahad :p muehehe! 


Back To The Topic..kini wan menunttu ilmu di negeri orang. memang tak sama rasanya dengan menuntut ilmu di negeri sendiri. tapi tak pe la. semua ni ada hikmahnya. mungkin selepas wan menuntut ilmu di negeri orang ni wan akan terbiasa hidup berdikari tanpa bergantung kepada keluarga wan. :') 


Wan memang tak nak susahkan family wan dan wan tak akan sia2kan peluang yang keluarga wan berikan ni untuk sambung study kat KLMU. :') 


"Jauh Perjalanan, Luas Pemandangan"


Ombak Rindu kepada keluarga yang berada di negeri SABAH. :') wan harap mereka semua sihat dan ceria selalu. hehe :*



Monday, September 24, 2012

Jalan-Jalan Di Kuala Lumpur l Entry Bergambar

Assalamualaikum dan salam 1malaysia semua? muehehe. minggu ni aku memang busy dengan kelas dan projek2 kat KL ni. hahaha. just kidding. :p wan tak de masa nak update blog pada hari isnin, selasa, rabu, dan khamis..huhuhu. sepatutnya entry ni wan post pada hari ahad. tapi tak sempat. huhu. korang layan jew la picture2 kat bawah ni.

kat suria KLCC

depan suria klcc

yuhuu.. sila tengok menara kat belakang 2.. menara berkembar kuala lumpur ! :D

Depan Pavilion. lol!
Ok. 2 jew. hahaha. no idea. aku da ngantk! tapi memang best ar dapat jenjalan buat kali kedua. hahaha! :p

Saturday, September 22, 2012

Panorama Malam Di Kuala Lumpur

Sumbangan Pacik Google :)
Assalamualaikum semua? ^^ hope korang semua sihat. entry kali ni wan nak cite pasal panorama malam di kuala lumpur. :) buat pertama kalinya wan merayap kat tengah2 kota raya malaysia di malam hari. haha! 

Actually, wan dan kengkawan wan cuma nak pegi tengok ape yang best sangat kat Bukit Bintang 2. tapi tak perasan pulak boleh TER merayap pegi keliling semua tempat. hahaha!

Wan dan kengkawan wan gerak dari station bus danau kota pada pukul 4PM dan sampai pada pukul  5PM. lambat sangat kot! maklum la jalan raya sesak dan jem. lagi pun hari cuti. sebab 2 ramai yang pegi merayap.
Sampai jew kat penghujung destinasi bus metro 2. wan dan kengkawan wan pun turun la. semua tak tahu pape lagi kot. kami bertiga main redah jew. jalan dan terus berjalan.. da sampai kat pudu. pudu?? alamaak! kat mane letew. kami meneruskan perjalanan tanpa henti. 

Kawan wan sorang ada la ternampak petanda2 yang kami da kat area bukit bintang. korang mesti nak tahu kat petanda 2? hahaha! petanda 2 "hotel bintang".. ade jew nama bintang kitorang da set 2 area bukit bintang. haha! kami meneruskan perjalanan.. akhirnya sampai jugak kat bukit bintang. 

Eh?? macam kenal la tempat ni kata hati wan. owwwwh!! rupanya tempat ni yang hari 2 wan pegi ngan lover wan dan kengkawan dia yang tersangat2 retis dan hot meletop 2. hehe. kami bertiga pun masuk la kat BB plaza. yang peliknya, nama jew kat area KL tapi boleh pulak elektrik terputus kat sesetengah kedai. agaknya mereka tak bayar bill elektrik kot. lolz!

Setelah beberapa minit berlalu kami pun kuar dan gerak pegi shopping mall yang berdekatan jew dengan BB plaza ni. fuuuhh! ramainya orang. kengkawan wan pun tertanya2 kenapa ramai sangat orang kat shopping mall 2. rupanya ade kedai baru bukak. kedai jenama H&M. ramai sesangat la. sesak! mungkin ade pembahagian barangan percuma kot. sebab 2 ramai sangat manusia2 kat kedai 2. lol.

Bila da penat berjalan wan dan kengkawan wan pun mengambil keputusan untuk pegi mam. lapaaarr sesangat ! :3 selepas makan. kitorang sambung perjalanan. kawan wan sorang ni nak pegi GIANT beli somethng katanya. kebetulan pasaraya GIANT ada kat situ. kami pun pegi la. 2 pun lalu jalan yang jauh. da masuk dalam MALL sebelah GIANT 2. boleh pulak tembus kat BB plaza semula ! Pfft ! =.=" maklum la first time jalan kat situ. tak tahu pape lagi

Semua da penat. da malas nak patah balik pegi GIANT 2. kami meneruskan perjalanan pegi PAVILION. waaahh! kerlas sesangat ! semua barangan2 mahal dan berjenama jew ada jual kat sana. tak sampai beberapa minit kat dalam PAVILION 2 kitorang pun keluar. bosan! kalau banyak duit boleh ar duk shopping kat PV 2. 

Keluar jew dari PV 2. kami terus pegi Suria KLCC. yahoo! teringin sangat nak tengok depan mata panorama malam di suria KLCC 2. tersangat2 jauh perjalanan kami. jauh! penat! letih! nak pitam pun ada. tapi kena kuatkan semangat. hahaha! kitorang lalu jejantas yang panjang 2. senang sikit. tak perlu nak melintas bagai. huhu. akhirnya sampai! yeah!

Ramainya manusia2 kat Suria KLCC ! >.< enta pape jew diorang buat kat situ. ade yang tengah berpeluk2, ade yang duk berphotoshot dan ade jugak yang bersantai da macam kat rumah sendiri. muahaha! sabor jew la. hanya mampu melihat. sempat la jugak wan ambil beberapa gambar. *sorry tak sempat upload* 

Tetiba hati wan tergerak untuk tengok da pukul berapa. wan pun tengok ar jam tangan wan. mak aaaiiii! da pukul 10PM. ni betul2 merayap! hahahaha. tak pe. bukan selalu pun jenjalan sampai larut malam. mungkin ni last time kot ;) kitorang pun balik ar. patah balik pegi PV dan ade station bus rapidKL. nasib la kan ada bus rapidKL number 24. klau tak de.. naik teksi la jawabnyaa..hahaha. lolz!

Sekian. 2 jew cerita wan. pape pun panorama malam di kuala lumpur memang best! cahaya sana sini memang best la! :D ok la. wan da nak sleep. ngantk! :p

Friday, September 21, 2012

Cerita Hari Jumaat ! #LMFAO

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua? ^^
Hari ni tak de pape yang best pun. 24jam duk online jew. maklum la da ade unifi.  muehehe. kalau korang ade unifi konfom korang pun sama. akan online 24jam. seperti yang wan cakap. semua lancar! line tenet tak de sekat2 macam berukband celcom, digi and maxis 2. :p

Tapi ok la jugak..semenjak ada unifi kat rumah ni. kitorang da jarang keluar merayap. ;) ada kebaikan unifi ni. haha. pape pun jom layan picture kat bawah ni. lol

Lawak LMFAO !

hahaha! LOL ! tergelak wan baca. hahaha. jom gelak sesama. sep pakai kaki ! ^^ muehehe. 

Esok sabtu kan? alamaakk! lupa plak. BFF wan "daty" ajak jenjalan pegi titiwangsa dan labry negara. hurmm. wan nak mcg dia jap. kot2 tak jadi. dia ni susah sikit. last2 minit baru cancel =.=" LOL!
Wan Rindu Family wan dan lover wan! rindu sesangat ! :') semoga meraka semua sihat2 dan berada dalam keadaan yang baik. huhu.. aminn..

Suria KLCC depan mata

Suria KLCC
jeng..jeng..jeng! wan nak kongsi cite pasal "suria KLCC" ni. Hari pertama wan pegi kelas "Kuala Lumpur Metropolitan University College"..sudah terbayang2 dalam ingatan nak pegi suria KLCC.. tapi tak sempat. huhu. sabor jew la. 

Setelah beberapa hari berlalu. baru la sempat wan pegi suria KLCC ni. kolej KLMU 2 kat jalan raja laut, depan Hotel Plaza jew. wan ingatkan dekat sangat la KLCC 2. sebab nampak dekat jew. wan pun semangat la kan pegi jenjalan pegi Suria KLCC sorang2. setelah beberapa minit jalan tanpa peta. wan pun tersesat. kekeke. wan ingatkan dekat! jauh jugak. ~.~"

Rasa menyesal pegi sana pun ada. sebab penat kaki jalan ke sana dan buang tenaga. huhu. tapi best la jugak kan. dapat tengok mercu tanda negara malaysia ni. :3 wan tak sempat nak berphotoshot kat sana. sebab nak cepat balik ke kampus semula. 

Wan jalan balik tapi lalu jalan lain. wan sempat la jugak singgah kat beberapa buah shopping mall. salah satunya wan singgah kat SOGO mall. korang tahu? haha! kat situ boleh dikatakan murah la jugak. wan beli kasut + seluar kelas kat sana. pastu wan jalan kaki pegi ke kampus.

Nasib la wan tak tertinggal bus metro. this is first time wan jalan sorang2 kat KL ni. :') huhu.

TM UniFi Pakej VIP

hye semua? hari ni wan nak cite pasal unifi yang baru jew kitorang serumah langgan. baru jew kemarin kitorang langgan. pada pendapat wan la kan. memang tak rugi pun langgan pakej VIP ni. nak tahu kenapa wan kata tak rugi? korang bace dulu kat bawah ni

TM UniFi Pakej VIP
korang da baca ? hurmm. kitorang semua langgan VIP10. so, sebulan 2 rm200 bahagi 14orang = rm14 lebih setiapa bulan untuk setiap orang. murah letew!! yeaaay! lagi pun kan, unifi ni memang laju tahap gaban ! download pun laju. semua laju. kalau korang tak caye. boleh la beli ea. ;)
TM UniFi Pakej VIP
Semua barang2 yang ada dalam picture 2 akan korang dapat bila korang langgan pakej unifi ni. memang banyak perubahan la bila kitorang langgan. salah satu perubahan yang paling jelas ialah....jeng..jeng..jeng.. semua duk 24jam depan lappy. huhu. sabor jew la. ;p 

Boleh la wan update dan online selalu kat blogger ni. yeaah! hahaha

Thursday, September 20, 2012

belajar belajar dan belajar

belajar jew
Assalamualaikum semua? hari ni wan semangat nak pegi kelas. katanya ade kelas accounting pukul 2pm. wan gerak dari hostel pukul 1pm dan sampai tepat pada masanya. bila wan nak masuk kelas jew. wan tengok 1 notis. "kelas cancel" !! what?????? :'/ patah seribu hatikuu.

Sabor jew la. kelas cancel tapi tak gtau awal2 pun. penat jew wan datang. wan telah membazir dua ringgit untuk tambang bus metro dan membazir tenaga. lol! 


Ok ! tak pe. lepas ni harap2 la tak de lagi kelas2 cancel ni. wan nak study. wan nak belajar! please lorhh. huhu..kbye no idea tetiba. hahaha



Tuesday, September 18, 2012

Rindu Keluarga

curi dari pacik google.com :)
Hye semua? rasanya da lama wan tak update blog wan ni. huhu. da tak de masa nak update blog ni. maklum  la sekarang wan da bergelar pelajar KLMU. cewah! hahaha. hari ni merupakan hari pertama wan masuk kelas. rasa nervous + takut sesangat. tapi bila da masuk dalam kelas. semuanya ok. :') kuss semangat katanya. hahaha. 

Wan sebenarnya rindu ngan family yang berada kat Sandakan, Sabah. huhu. hari 2 family wan da kata yang wan akan rindu ngan family. tapi wan tetap nak pegi KLMU. lol! sekarang ni wan akan biasakan diri la. insya'Allah semuanya ok. hehe. harap2 la mcam 2. :p k la. wan no idea sebenarnya. huhu 

Sunday, September 16, 2012

aku rindu sayang kamu


aku rindu sayang dia. huhu. wan rindu sesangat ngan dia. bila berjauhan ni rase tak happy jew. kan best klau hari2 dapat jumpa. hehe. :') tapi tak pe la. wan da bersyukur sangat2 da dapat jumpa dia pada 14 september 2012. cewah! wan sempat lagi hafal saat pertama kali berjumpa dengan dia. 

Saat 2 merupakan saat paling bahagia dan terindah bagi wan. I LOVE YOU dear! :') semoga cinta kita berkekalan selamanya. aminn..

jom korang layan video 2...video 2 sama dengan apa yang wan rasa sekarang..hurmm..


Thursday, September 13, 2012

we are never ever getting back together

Assalamualaikum semua? wan tetiba semangat nak update blog pepagi ni. maklum la da lama tak update blog sebab busy jew memanjang. huhu. tpi sementara masih ada masa ni wan update la ea. 


Sebenarnya wan rasa wan tak akan bersama dia da semula..so sad. kbye. huhu



Tuesday, September 11, 2012

3 blog baru pilihan l wajib follow

3 blog baru pilihan saya
Assalamualaikum semua? minggu ni wan ada 3 blog baru pilihan. wan harap korang suka dengan blog baru pilihan wan untuk minggu ini. lagi pun ni masih blog baru. kalau korang nak tambah 3 follower untuk blog korang. korang boleh la follow2 ketiga2 blog ni. insya'Allah blog anda akan di follow semula. :) 




Jom Terjah Dan Follow 3 Blog Baru ni ! :D pape pun selamat berblogger kepada korang semua.. ;)

Kediaman Pelajar KLMU, Kuala Lumpur Metropolitan College

Assalamualaikum dan salam 1malaysia semua? akhirnya sampai jugak wan ke destinasi setelah 2jam setengah wan duduk kat dalam kapal terbang AirAsia. wan gerak dari sandakan pada pukul 11am lebih dan sampai kat LCCT, Kuala Lumpur pada pkul 1pm lebih. sedih gak nak meninggalkan negeri kelahiran wan *SABAH*. tapi apakan daya. ni semua untuk kebaikan masa depan wan jugak. huhu. 

Kembali kepada tajuk entry. kini wan duduk kat Platinum Lake Condo / PV13 , Jalan Danau Saujana 1, taman dana kota. :) terpaksa ar wan meneruskan hidup bujang. huhu. tapi ada yang best kat sini. korang nak tahu? hurmm. bff wan yang belajar kat Islamic International College a.k.a Daty Syufai pun duduk kat kat PV13 ni cuma kat block B. yeah! akhirnya ada gak kawan wan kt sini.

Picture Kat Bawah Ni la tempat kediaman Wan.
Kediaman Pelajar Kuala Lumpur Metropolitan College
Kedai pun banyak kat area sini. teksi pun senang nak dapat dan yang paling bestnya berdekatan dengan masjid! yeay! dapat dengar azan subuh. insya'Allah tidak akan terlepas solat lima waktu. :) 

Doakan semoga wan berjaya kat SiNI. aminn.. :)

Sunday, September 9, 2012

preview blog terbaik dari ladang "Blog PESONA"

Assalamualaikum dan selamat pagi semua? hari ni wan akan preview blog "PESONA" blog pesona ni merupakan blog pilihan wan gak. sebab dalam blog ni banyak memberi info / tips tentang islam dan banyak menceritakan tentang kehidupan penulis sendiri.

kat bawah ni merupakan header blog pesona

smart!! :D wan tak pandai buat header mcm ni..huhu
penulis blog pesona ni berasal dari keningau sabah, malaysia. sedikit pengenalan tentang diri penulis blog pesona.

"*Muslim,suka ilmu,penyayang, *Pendidik,suka membaca,suka bunga,pencinta alam semulajadi,suka yang unik,suka kebun,hehe!ada juga meleter tuk menasihati. suka yang unik & periang. *Suka bertegur sapa,sukakan kasih sayang & suka bersyukur,senyum ibadah dan suka bersederhana."

 apa yang korang tunggu lagi 2? jom terjah dan follow blog "PESONA" ni! :D buat pengetahuan penulis blog pesona. wan da follow dan masukkan blog pesona dalam bloglist wan. :) klau sudi masukkan la blog wan dalam bloglist pesona. :) hehe

kepada sesiapa berminat untuk di preview sila baca entry wan yang lepas. klik "SINI"

Saturday, September 8, 2012

Khabarkanlah Cintamu Kepada Allah

semua rahsia ALLAH
"jika kita mencintai seseorang biarlah kita mendiamkan diri kerana apabila kita diam itulah yang menjadi tanda cinta kita pada nya. Dan khabarkanlah perkara ini kepada Allah, kerana dia mengetahui segalanya daripada kita"
Memang benar apa yang apa yg terdapat dalam ayat di atas, dan saya tidak nafikan dan bukannya untuk dibanggakan tetapi sebagai perkongsian bersama kerana perkara inilah yang saya pegang hingga hari ini. Tapi bagi sesetangah orang perkara ini payah kerana ada segelintir orang sahaja yang sanggup menaggung rasa di hati dan menyatakan nya kepada Sang Pencipta.
Di sini saya ingin berkongsi apa yang saya baca mengenai "Cinta Mengikut Islam" ini;
1 ) Pendam dan luahkan pada Allah
Pertama sekali, jika kita mencintai seseorang haruslah kita pendamkan dahulu dan menyatakan hasrat kita kepada Allah. Kita tidak perlu terburu buru takut perempuan/lelaki itu mencintai orang lain kerana jodoh ini adalah semua aturan Allah. Allah lebih mengetahui apa yang kita tidak ketahui.
Justeru, menyatakan perasaan kita kepada Allah terlebih dahulu, itulah cara yang paling terbaik kerana insyaAllah, Allah tidak akan memberi sesuatu kepada kita melainkan kita berhak mendapat nya dan dalam bab jodoh ini kita berusaha lah menjadi hamba Allah yang terbaik. Niatkan pertamanya apa yang kita lakukan ini bukanlah semata-mata untuk mendapatkan jodoh yang baik, tetapi adalah semata-mata kerana Allah.
Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Setiap kebaikan itu pastinya akan diganjari dengan kebaikan pula. Demikianlah juga dalam perihal jodoh sesudah kita mantapkan diri atas apa yang kita lakukan semata-mata kerana-Nya, sudah tentulah Allah akan berikan yang 'sekufu' iman dengan kita. Jika kita berusaha menjadi hamba yang soleh/solehah, maka Allah berikan kebaikan ke atas usaha itu.
Allah telah janji dan berfirman dalam kitabNya yang bermaksud;
"Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik begitu lah sebalik nya"
(Surah an-Nur ayat 26)
2) Nilai dan selidiki sebelum mencintai
 Cinta itu hadir tanpa kita sangka. Kadang-kadang ianya berputik tanpa kita sedari. Ada pula yang hadirnya walau hanya pertama kali bertentang mata (sekali pandang). Namun, sebelum kita membiarkan cinta itu tertanam di lubuk hati kita yang paling dalam, maka nilailah cinta kita itu semula.
Adakah cinta kita itu untuk dunia sahaja? Kerana kemewahannya kah? Untuk memuaskan nafsu diri kah? Atau semata-mata kerana untuk menyempurnakan agama? Andai cinta kita kepada seseorang itu hanyalah kerana nafsu dan dunia, maka rugilah kita kerana kita tidak akan dapat apa-apa melainkan kepuasan hanya di dunia. Tetapi jikalau kita mencintai seseorang kerana Allah dan berniat untuk memuliakannya dengan ingin menikahinya maka besarlah pahalanya sedang perkahwinan itu diibaratkan seperti membina sebuah rumah Allah.
Mungkin ada yang berkata;
" Tak kan la awak kahwin itu bukan sebab kecantikannya"
"Aik, awak nikah ni tanpa nafsukah?" 
Ya, benar!. Sebagai manusia kita dikurniakan nafsu, cintakan kecantikan. Hakikatnya semua manusia cintakan kecantikan, hatta Allah juga sangat mencintai kecantikan kerana Allah itu bersifat dengan kesempurnaan. Begitu juga dengan bernikah kerana nafsu. Namun, antara asbab itu, jadikanlah pernikahan kerana Allah itu berada di tingkatan yang paling atas. Nikah kerana Allah itu yang paling utama dan pertama.
3) Jauhilah 'bercouple"
Andai diri telah mencintai seseorang, maka berusahalah untuk menghindarkan diri kita dari ber "couple" kerana perkara ini langsung tidak dianjurkan dalam Islam. Sesungguhnya budaya couple ini bukanlah satu pegangan Islam kerana padanya terlalu banyak perkara-perkara yang boleh membuatkan pasangan bercouple ini lebih cenderung kepada mendekati zina.
Sepertimana di dalam al-Quran ada menerangkan, "la taqrabuz zina" yang bermaksud, "Janganlah kamu dekati zina"  yang mana para ulamak mengistinbatkan hukumnya sebagai haram. Maka, apakah dengan bercouple juga tidak termasuk di dalam mendekati zina? Walaupun mungkin ada antara pasangan couple yang berkata;
"Saya tidak pernah keluar berdua dengan dia"
"Ana jarang telepon..."
"Awek aku tak pernah sms pun. Kalau ada pun perkara yang penting je"
Namun, tanpa sedar kita tidak tahu bahawa kita sedang melaku zina hati yang mana sedikit demi sedikit akan membawa kita melakukan dosa yang lebih besar. Nau'uzubillah
4) Solat Istikharah dan musyawarah (berbincang)
Sebaik-baik keputusan ialah dengan meminta petunjuk kepada Allah dan bermusyawarah (berbincang) meminta pendapat daripada orang yang dipercayai. Tiada seorang pun yang Allah janjikan akan merasa rugi dengan bermohon kepadaNya. Maka, andai diri telah nekad dan memilihnya kerana Allah atas asbab agamanya, solatlah istikharah mohonkan petunjuk yang terbaik untuk agama kita, kehidupan kita pada masa itu mahupun pada masa yang mendatang. 
5) Bertindaklah ke arah kesempurnaan Iman
Alhamdulillah, jika Allah telah berikan kelapangan di atas solat istikharah yang kita lakukan. Salah satu daripada petunjuk istikharah selain mimpi ialah apabila hati kita terasa lapang dan yakin dengan keputusan yang ada. Maka, bertindaklah. Bertindak di sini ialah dengan memilih seseorang menjadi wakil kita untuk meneruskan hajat kita.
Sesungguhnya Islam agama yang indah. Jika dijadikan pegangan dan cara hidup pasti hidup terasa mudah. Demikianlah juga adat yang ada. Maka, selagi adat tidak menyalahi syariat, gunakanlah 'adat' seperti merisik, bertunang dan seterusnya. Semoga Allah merahmati dalam menuju ke arah kesempurnaan iman itu.
Saudara saudari saya sekalian, couple ni memang indah tetapi beracun. Saya tidak mahu rakan-rakan saya diluar sana terkena mainan syaitan ini kerana saya juga pernah merasainya sekali suatu ketika dahulu. Memang benar, pada mula berasa semuanya manis, namun pertengahannya semakin kurang dan akhirnya tawar dan pahit sekali untuk ditelan. Moga ianya menjadi pengajaran buat saya.
Marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah supaya semua hubungan kita dengan manusia mendapat keredhaanNya dan Allah akan menjadikan kita insan yang lebih baik supaya insyaAllah kita dikurniakan pasangan yang juga baik.

CREDIT TO : I LOVE ISLAM

Friday, September 7, 2012

cepat ! pencarian blog baru untuk di preview !

Anak Buah Aku Yang Akan Jadi Juri. haha :P
Assalamualaikum dan selamat pagi semua? tetiba plak wan teringin nak membantu meningkatkan traffic blogger2 baru ni. so, wan akan mencari 20 blog baru untuk di preview. kepada sesiapa yang berminat 2. korang boleh penuhkan syarat2 berikut.


  1. buat 1 entry yang bertajuk "pencarian 20 blog baru untuk di preview by mohd rizwan"
  2. nyatakan kenapa korang nak di preview? dan beri komen tentang blog wan.
  3. Like fan pages wan. dan follow blog wan. siap!


Tinggalkan link blog korang kat bahagian komen sekirannya korang da penuhkan syarat2 d atas ^^ cepat2! semua blog yang join akan di preview dalam bentuk list.. blog terawal dan terbaik akan dimasukkan dlm bloglist wan :D

Ya Allah...Aku Bingung !

Secret Admire yang bagi
Assalamualaikum semua? hari ni wan agak busy menguruskan syarat2 penting untuk masuk ke kolej. busy sesangat. sampai tak sempat nak update blog. niat d hati memang nak update blog tersayang ni. cuma idea wan untuk menaip entry bila busy ni agak susah nak masuk dalam kepala. 

Bila masa lapang, baru ar segala idea mencurah2 bagai air terjun tak henti2. haha. ok stop! jangan terlalu banyak sangat membebel. wan sudah penat. wan cuma nak gtau yang sekarang ni wan bingung! terasa macam nak berpatah balik. 

Berpatah balik ke pangkal jalan. huhu. wan bingung. kemana lagi wan harus luahkan perasaan bingung ini klau bukan kat blog ni. =.=" lol. sebenarnya, wan bingung sama ada nak study kat KL ataupun study kat SABAH jew. huhu. kita boleh berjaya walau kt mna pun kita belajar. 

The problem is ! bila wan study kat KL. sape nak melawat wan bila wan sakit?? tk de kan? huhu. klau kat SABAH ada gak family2 terdekat yang boleh melawat. wan tk de family kat KL. dulu ada. sekarang da tk de. ada jew family wan kt sana, tapi bukan kat KL! =.="

bingung ! bingung ! dan bingung ! wan stresss!

"Ya Allah.. apa semua ni??" :'( 


Wednesday, September 5, 2012

Kuih Bulan Berperisa Durian

assalamualaikum kepada semua umat islam yang ada kat malaysia ni? hehe. hari ni wan nak cerita pasal kuih bulan jew. jangan jeles tau! hahaha. korang pernah tak rasa "kuih bulan berperisa durian" ? kalau korang tak pernah rasa mai datang umah wan. korang jangan la risau kuih bulan ni di tanggung HALAL sepenuhnya! tiada campuran2 yang HARAM. :)

kuih bulan merupakan salah satu kuih kegemaran wan! cuma kuih bulan ni susah nak jumpa yang halal. kebanyakan yang jual tak di tanggung halal. 2 yang takut nak beli. kot2 ada campuran lemak vavi. oops! tapi yang wan beli ni memang konfom halal! 

Kuih Bulan Berperisa Durian
 Ni la kuih bulan yang berperisa durian 2. macam mna? sedap tak? haha. mesti kurang nak kan? hehe. banyak lagi kuih bulan ni kat rumah wan. akak yang beli hari 2. akak wan beli 8 biji kuih bulan. 4 berperisa durian dan 4 lagi berperisa lotus. 

Wan ada sedikit tips yang berguna untuk korang. tips "cara memotong kuih bulan yang betul". ramai zaman sekarang ni main amek jew. seketul kuih bulan bukan kecil. besar 2. kalau makan 1biji da konfom rase mual. haha. dengan cara potong kuih bulan yang betul ni korang pasti nak makan jew kuih bulan 2 tanpa rasa mual2. :)

Step 1 : potong kuih bulan menjadi dua bahagian. korang boleh tengok picture kat bawah ni

Kuih Bulan Berperisa Durian
 Step 2 : kalau da potong kuih bulan 2 menjadi dua bahagian..korang potong pulak bahagian tersebut menjadi beberapa hirisan. macam picture kat bawah ni.

Kuih Bulan Berperisa Durian
 Step 3 : kalau da siap hiris korang da boleh hidangkan kuih bulan tersebut. sedaapppp! yummy2. :) tengok pic kat bawah. haha

Kuih Bulan Berperisa Durian
Senang jew kan cara nak potong kuih bulan ni. baru semua orang boleh rasa. bukan korang melantak jew sorang2. da macam beruang kelaparan. lol. :) ok la. nak sambung makan kuih bulan 2. yummmy2 :p

cara mencegah, mengurangkan dan mengatasi masalah jet lag

Novel Terbaru
berikut cara cara mencegah, mengurangkan dan mengatasi masalah jet lag yang boleh korang lakukan :

  1. Tidur yang cukup pada waktu malam sebelum penerbangan
  2. Ubah masa pada jam tangan ketika hendak berangkat di sesuaikan dengan waktu tempat tujuan
  3. Jika terbang ke arah barat, contohnya dari Kuala Lumpur ke Sepanyol dan anda sampai di Sepanyol pada waktu siang, tereuslah berjaga hingga waktu malam. Setelah itu, barulah anda tidur, iaitu lebih kurang pada pukul 9 malam waktu Sepanyol
  4. Pilih penerbangan tanpa transit atau elakkan transit dalam jangka waktu yang lama supaya anda berasa lebih relaks
  5. Lakukan senaman ringan ketika dalam penerbangan. Bagi sesetengah orang, membaca merupakan kaedah yang sangat sesuai efektif untuk mengurangkan kesan jet lag

sedikit tips dari novel "KEJORA DI LANGIT CINTA" :) semoga tips ini berguna buat yang suka travel 2.. hehe

Wordless Wednesday #14 : 1set Minyak Wangi Lady Gaga Berbau Darah Dan Air Mani


Murtabak Dan Rojak Penang Versi Sabah

Assalamualaikum kepada semua umat manusia yang beragama islam. hehe. hurmm. hari ni wan tak dapat nak update blog banyak2. maklum la hari ni wan pegi luar ada urusan penting. urusan 2 biarlah menjadi rahsia wan sorang. korang tak perlu nak tahu :p

Entry kali ni wan cuma nak perkenalkan hidangan makan petang wan sebentar tadi semasa selesai segala urusan. *ayat terbelit lidah* hahaha. actually, wan da makan nasik ayam pun sebelum 2. wan makan banyak. pastu, tetiba wan menjadi lapar semula. haiyak.. =.=" 

Tanpa memberi peluang perut merasa lapar. ayah wan terus ajak g "makan petang" katanya. kekeke. wan ikut jew! orang da belanja 2! hehe. dengan rakusnya wan pun order la murtabak telur + rojak penang versi sabah ! yummy3! 

Murtabak Telur Sedap

Rojak Penang Versi Sabah
Alhamdulillah. kenyang jugak akhirnya setelah selesai melantak dua hidangan yang sedap ni. :') tetiba lapar semula plak! hadooi! =.=" jom melantak kat dapur. hahaha

Tuesday, September 4, 2012

SENYUMLAH, kerana senyum itu IBADAH

Wink Wink ! selamat. selamat. selamat hari raya dan selamat kemerdekaan kepada korang semua :) hehe belum terlambat untuk wishkan? muehehe. ok la kembali kepada topik utama kita pada entry kali ini ialah topik "SENYUM". korang pandai senyum tak? agak mustahil ea kalau korang ni seorang manusia yang tak pandai senyum. bhahaha. 

Kalau korang tak pandai senyum korang boleh tengok picture kat bawah ni. anak buah wan akan ajar korang cara senyum terbaik dari ladang anggur. ;)

Senyum macam anak buah saya ni ^^
Bercakap pasal senyum ni macam2 kita boleh tafsirkan dan huraikan. kadang2 manusia sampai tersalah tafsir dalam bab2 senyum ni. tapi dalam islam, kita digalakkan untuk senyum. kerana senyum itu merupakan satu ibadah buat kita. ibadah paling senang. 

Hanya dengan senyum kita boleh dapat ganjaran pahala percuma. tapi korang kena la berhati2. jangan la plak korang senyum tengok tabung kat masjid 2. tak pasal2 korang kena cepuk. haha! wan sendiri kadang2 tersenyum sorang2 bila teringat ksh silam dan kadang2 juga bila ada someone "SMS" wan, wan boleh tersenyum macam orang gila.

Tak susah sebenarnya untuk kita senyum. orang "gila" pun pandai senyum tak kan la korang yang normal ni tak pandai senyum plak. huhu. kata terakhir dari wan. senyumlah, kerana senyum itu ibadah ;)

Hanya Aku Cinta Kau Sorang

Assalamualaikum semua yang beragam islam? huhu. hujan gerimis turun tanpa henti di saat wan sedang menaip entry ini. bukan kehendak wan, tapi kehendak ilahi. suara kecil wan mulai berbicara dengan nada yang agak sayu di dalam hati wan. persoalan yang sama sering dilontarkan buat kotak fikiran wan. di mana? di mana? di mana dia sekarang ini? 

Hati dan ingatan wan saling membantu agar kotak fikiran wan selalu dan sentiasa ingat kat dia walaupun baru sahaja berhubung melalui pesanan ringkas "SMS". kenapa? kenapa harus wan yang selalu ingat tentang dia? ada apa semua ni?. mungkin wan da terlalu rindu kat dia. rindu? rindu? hari2 wan mcg ngan dia. 24jam wan mcg kat dia. tapi still rindu kat dia. 

Salah siapakah?? siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini?. bukan siapa2 pun yang harus dipersalahkan dalam hal ini. sebenarnya ini semua hanya la permainan perasaan wan. huhu. wan da pun jatuh cinta kat dia. tapi kadang2 wan terlalu emosional sehinggakan bertindak secara pramatang tanpa memikirkan kesan kepada dirinya. huhu. 

Hanya Aku Cinta Kau Sorang
Ya! betul la 2. hanya wan cinta dia sepenuh hati wan. wan mencintai dia tanpa memandang paras rupa dan harta. wan mencintai dia kerana wan betul2 cintakan dan sayang kat dia. wan da pun berubah. wan tak sama dengan wan yang dulu. kini wan redha dan pasrah dengan takdir. :') andai bukan wan di jodohkan dengan dia, wan redha dan terima takdir seadanya. 

Tapi seandainya wan dijodohkan untuk bersama dia. hanya wan sorang kat dunia ni bahagia teramat sangat. :') huhu. pada saat ini wan hanya mampu berdoa dan teruskan berdoa kepada ilahi agar cinta wan dan dia menjadi cinta sejati. insya'Allah. 

Tiada apa yang dapat pisahkan wan dan dia. wan akan sentiasa bersama dia walau apa keadaan sekalipun. kalau dia setia dengan wan, wan akan janjikan kebahagiaan buat dia. :') kami la pasangan couple paling bersabar kat dunia ni. huhu. kami mungkin akan menjadi pasangan couple atau mungkin juga sebagai abg dan adk paling sweet kat dunia ni. hehe. :') AKU SAYANG DAN CINTAKAN DIA SORANG !

Aku Anak Kampung

Hye semua? entry kali ni wan nak cerita pasal diri wan jew. boleh kan? of course la boleh, ni kan blog wan. :p huhu. hurmm. wan ni merupakan anak kampung jew. bukan anak bandar macam korang 2. tapi wan tak rasa malu pun jadi anak kampung ni. wan bahagia dengan hidup wan.

Wan hidup bukan di kawasan orang yang sepenuhnya hidup mewah dan senang. wan hidup di kawasan yang sederhana jew. tapi wan bersyukur dengan apa yang telah d kurniakan pada wan. wan pasti ada hikmah kenapa hidup wan macam org senang. :) 

Kebahagiaan 2 tak semestinya datang dengan kemewahan. tapi kebahagiaan 2 datang dari hati yang sentiasa redha dan bersyukur dengan apa yang ada. wan bersyukur gak. walaupun wan duduk kat pedalaman sabah. wan masih boleh berhubung dengan kawan2 blogger, kawan2 twitter dan facebook. 

Anak Kampung Handsome ! hehe. ;)
Manusia yang tak pandai bersyukur 2 yang sentiasa rasa hidup mereka ada yang kurang. sebab itu pentingnya kita bersyukur dan sentiasa melafazkan "Alhamdulillah" :') masing2 punya rezeki. hehe. 

Pape pun jangan la bangga sangat jadi orang bandar sampai sombong k.! seriously, perangai macam 2 bagus tolak jew masuk lombong arang batu. siapa setuju? hehe. wan thu ramai yang setuju. muehehe. biar kita hidup senang atau susah kita masih bergelar hamba Allah.. :') sekian ~~

Semut Serangga Masuk Dalam Seluar Lelaki l Entry Bergambar

Kecoh satu kampung d buatnya bila semut serangga masuk dalam seluar seorang lelaki. sebenarnya kejadian itu telah lama pun berlaku dan mangsanya adalah wan sendiri. =.=" kalau di fikirkan balik memang kejadian 2 memalukan. bukan diri ini yang sangap nak membiarkan semut serangga 2 masuk dalam seluar. tapi semut ni yang sangap tahap kegatalan nak masuk dalam seluar wan. huhu mencik2! *hentak2 kaki* haha

Tak pe la. semua da terlanjur cinta time 2. haha. perkara da berlaku. nak buat macam mna kan? huhu. nasib la time 2 wan guna underwear cap levi's original. haha. klau tak konfom tembus menumbus semut serangga kat dalam 2. enta2 boleh sesat dalam hutan amazon wan. *jangan fikir yang bukan2* hahaha

Wan tak ingat sangat pada hari kejadian. sebenarnya tujuan wan time nak pungut kain. mama yang suruh. tak perasaan plak ada segerombolan semut serangga sedang bershopping kat bawah 2. huhu. wan pun slamber badak jew lalu kat tempat mereka shopping tanpa memandang ke bawah. ape lagi, ada la seekor dua terus masuk dalam seluar wan tanpa wan sedari. huhu. da la masuk tak beri salam! ni memandai jew gigit paha wan yang sexy 2. *perasan 24saat* haha

Korang mesti nak tengok semut serangga yang kejam dan jahat 2 kan? tengok picture kat bawah ni. huhu

Semut Serangga Paling Bahaya 
Semut Serangga Paling Bahaya 
Ni la semut serangga yang tak tahu malu 2! ciss! siapa tahu cara nak hapuskan semut serangga paling bahaya ni?? wan nak sangat beli racun serangga untuk menghapuskan semua semut2 serangga macam ni. huhu. korang kena hati2 tau! jangan sampai kena gigit oleh semut serangga ni. sakit sangat2.. huhuhuuu..

Korang nak tengok gambar semut serangga masuk dalam seluar lelaki? sorry tak de. gambar serangga 2 jew ade.. hahaha :p

Monday, September 3, 2012

Thanks Abg Ben Ashaari !

Assalamualaikum semua? ^^ 

Hari ni happy sesangat. akhirnya hari yang d tunggu2 selama ni telah pun tiba. *ayat tak bleh blah plak* =.=" haha. macam tak caye jew kan abg ben ashaari follow blog wan!! yahoooooooooooooo!! 
*lompat terjun bangunan klcc* hahaha! gurau jew.

Pape pun thanks kepada abg ben kerana sudi follow blog wan :') terharu *23saat + 1minit* huhu. jasa baik abg ben sangat2 d hargai. abg ben telah memberi semangat kepada wan untuk berblogging semenjak dari mula lagi tau. :') 

gambar kat bawah ni bukti abg ben ashaari da follow blog wan

Bukti Abg Ben Ashaari Follow Blog Saya
kepada sesiapa yang tak kenal abg ben 2 memang agak ketinggalan zaman batu dan ais la ea. abg ben ni salah seorang blogger famous kat malaysia. jom terjah blog abg ben plak. klik "sini"

Terima kasih sangat2.. :'D

Preview Blog "Mai Nak Cerita Si Mata Tajam"

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia semua? ^^

Mesti korang da tahu kan apa tujuan wan buat entry ni? haha. mesti ar. wan nak preview blog akak m ni. akak m? owwh. "akak mata tajam". hihi. akak m ni merupakan tuan tanah kepada blog 

Blog akak m ni pun menarik gak! banyak pic doodle*betul tak ejaan 2?* 

picture kat bawah ni merupakan header blog akak m. memang comel dan lawa! mesti akak ni pandai buat cartoon comel ni. *mohon ajar* huhuuu..
Header Blog Akak Mata Tajam
Pape pun thanks to akak da penuhkan syarat2 untuk d preview. hehe. sorry entry kurang menarik. hanya ni yang mampu wan buat. =.=" mohon jasa baik korang semua untuk follow blog akak ni. korang nak follow klik "SINI"

kalau korang pun nak d preview. baca entry wan yang sebelum ni. klik "SINI"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Blogger

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers