Friday, January 20, 2017

MOVE ON untuk menjadi lebih baik


 

Assalamualaikum dan hi semua? Hari ni wan nak cakap pasal "move on". tetiba pulak nk cakap pasal ni sbb ehem2. hahaha. korang tak ye tahu sebab dia. pape pun sebelum wan start taip panjang2, wan nak ucapkan "Happy 23rd Birthday to myself"! yeahh wan dah 23 dah sekarang. dah besar anak mak ni. tapi tu lah, wan nampak mcm 12 tahun je. sebab berbadan kecil agaknya. haha.

Tak kesah lah umur berapa pun. yang penting kita selalu happy gituu. ok lah wan nak meluah pasal move on. sebab sebelum ni wan in relationship. lepas tu ada sebab2 tertentu wan dan dia berpisah. wan tak sedih pun. sebab wan rasa ni jalan terbaik buat wan dan dia.

Mungkin ada sesetengah orang susah nak move on bila putus hubungan ni. wan pernah rasa semua tu. nangis sebab couple, tak selera nak makan, gaduh, happy, sedih. semua sebab couple. bila kita couple ni kita letakkan komitmen dan menggadaikan hati dan perasaan kita. if anything happens, kita sendiri yang akan rasa sakit. betul tak? Betul3 haha. biasalah tu. dah menjadi lumrah kehidupan manusia. Insha Allah suatu hari nanti kita jumpa lah jodoh kita. yang kita perlu buat hanya bersabar.

Apa maksud wan "MOVE ON UNTUK MENJADI LEBIH BAIK"??

Maksud wan kat sini. mungkin sebelum ni kita tak cukup baik untuk seseorang tu sampai dia sanggup duakan kita, dia sanggup tinggalkan kita. mesti masa tu kita rasa down nak mati sampai ada satu tahap tu sanggup cederakan diri sendiri. ishh. tak nak macam tu. Allah dah bagi kita tubuh badan yang sihat ni, mohon hargai please!

Jangan rasa down. ambil dan kumpul semua kata2 yang melemahkan kita tu sebagai bahan pembakar semangat kita untuk berubah menjadi lebih baik dari yang sebelum ni. cuba dekatkan diri dengan sang pencinta. banyakkan berdoa. mungkin ini satu dugaan buat kita. sebagai mana yang Allah SWT telah janjikan, setiap dugaan yang kita terima di bumi ni telah pun disukat dengan tahap kemampuan kita sendiri. that's mean dugaan tu kita boleh hadapi. ;)

Apa pun kita perlu tabah dengan semua dugaan ni & bersabar. besar ganjaran orang yang banyak bersabar ni. ganjaran di bumi dan di akhirat nanti. <3 Thank you semua sebab sudi baca. wayar2 kat otak ni tak berapa nk berfungsi dengan jayanya. tetiba idea mati. haha. jumpa di entri yang seterusnya. ;)

Wednesday, January 11, 2017

Aku mengalami DEPRESSION (kemurungan)




Assalamualaikum dan hi semua?!! Lama dah wan tak update blog ni. tapi sebelum wan nk bincangkan topik kita malam ni. wan nak ucapkan selamat tahun baru 2017 buat korang semua. harap sentiasa sihat dan bahagia di samping orang yang tersayang.

Wan jarang sebenarnya nak update blog ni. tapi tetiba hari ni terbuka hati nak update blog pasal "depression". ni bukan random topik tau. dah lama wan nak ceritakan pasal ni. tapi wan tak berani. wan takut orang kutuk wan. bila fikir-fikir balik. sampai bila nak macam tu kan?

Ok. sebelum wan ceritakan pasal depression yang wan alami ni, wan nak bagi tahu kat korang semua apa maksud depression ni. depression dalam bahasa melayu ni kemurungan, kesedihan dan kemelesetan." ada orang ingat depression ni masalah dan penyakit biasa-biasa je.

Sebenarnya depression ni bahaya buat semua. banyak dah kes2 orang bunuh diri sebab depression. yup wan ada depression. tapi wan tak gtau siapa-siapa.

Mesti korang tertanya-tanya kenapa wan boleh mengalami depression kan??

Perkara ni dah lama sebenarnya. rasanya sejak dari wan lahir lagi kot. tapi tak ingat dah. wan lahir dengan keadaan yang sempurna tubuh badan. macam baby2 kat luar sana. tapi tak tahu apa yang tak kena kat wan. wan ni lelaki tapi macam lebih banyak sifat-sifat perempuan. tiada yang salah dalam hal ni.

Wan kan lelaki sepatutnya wan ganas dan keras. tapi ni tak, wan lemah lembut orangnya. xsuka keganasan lah katakan. hati mudah tersentuh/sentap/nangis. orang kata hati tisu? yups. memang hati tisu. haha.

Ok next, sejak dari sekolah (tadika) wan mesti dipandang "pelik" oleh orang2 sekeliling (jiran, kawan, mmbr kt sklh). setiap hari wan akan dengar suara-suara yang mengutuk wan dengan panggilan "PONDAN". mungkin bagi korang yang normal tu xde rasa sakit hati. tapi bagi wan? korang ada tanya apa perasaan orang bila kena panggil pondan? sakit guys. :(

Wan cuba bertahan hari demi hari, tahun demi tahun. dari tadika sampai lah sekarang ni. wan masih dengar suara-suara tu. :'( kalau korang nak tahu. wan pun tak nak jadi macam ni. wan pun nak jadi macam lelaki-lelaki normal kat luar sana. tapi apakan daya, Allah dah tetapkan semua ni.

Pernah suatu masa dulu, wan rasa nak bunuh diri. wan tak sanggup hidup kat dunia ni sebagai lelaki lembut. wan tak nak mak/ayah malu sebab ada anak macam wan ni. wan tak tahan dengan kutukan orang setiap hari. :'( tapi wan tahu bunuh diri bukan jalan yang terbaik. wan tahu ni dugaan buat wan.

Setiap hari wan akan dengar kutukan dari orang2 yang wan tak kenal. ada gak member sekelas yang jadikan tu sebagai bahan gelak. wan tk nak lah tunjukkan kat orang semua yang wan sakit hati. kadang2 bila balik sekolah. wan duk termenung kat dalam toilet. wan akan tanya diri wan sendiri. sampai bila aku boleh bertahan  dengan kutukan orang?...........

Alhamdulillah sampai ke hari ni wan mampu bertahan. macam mana wan boleh bertahan? ramai orang yang kena depression dan end up dengan membunuh diri. kalau korang tak percaya boleh search kat google. muda2 lagi dah bunuh diri.

Cara wan handle depression ni, wan luangkan lebih banyak masa dengan family especially my mom & dad. walaupun wan macam ni. family wan tetap terima wan seadanya. selain family, wan luangkan masa dengan kawan2 yang boleh terima wan seadanya. :D

Kalau korang mengalami depression ni, jangan duk termenung je. boleh DM wan kat mana2 laman sosial. orang yang kena depression ni memerlukan sokongan moral. kalau tak fikiran tu duk fikir pasal nak bunuh diri je. xnak bunuh2. sayangi nyawa korang.

Apa yang pelajari selama 23 tahun wan hidup kat bumi ni, jangan dengar cakap orang yang mengutuk kita. ada lagi benda penting yang perlu kita fikirkan selain dari fikir kutukan orang lain. contohnya fikir nak makan apa? xD hahaha. perut ni rasa lapar lak.

Pape pun thanks sudi baca sampai habis. harap korang boleh jadikan story ni sebagai suatu pengajaran buat korang. kalau korang normal, jangan lah kutuk species yang macam wan ni. tak semua orang nak jadi macam tu. kadang2 tu dugaan buat dia. yang korang perlu buat, doakan dia sentiasa berada dalam lindungan Allah SWT.

Ok itu je. tak nak dah cakap pape. takut terlebih bebel pulak. keluar topik lain kang. bahaya hahaha. thanks semua! jumpa di entri seterusnya. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Blogger

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers